Қазақстандағы мемлекеттік дін саясаты және көпқырлы бірегейлік: саяси ғылыми талдау (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2026)
Мақалада саяси ғылым тұрғысынан Қазақстан Республикасындағы мемлекеттік дін саясаты мен көпқырлы бірегейлік феноменінің өзара қиылысуы зерттеледі. Қазақстан басқару тұрғысынан ерекше мысал болып табылады: конституциялық тұрғыда зайырлы, посткеңестік мемлекет ретінде ол исламдық мәдени мұраны ұлттық сәйкестіктің ресурсы ретінде пайдалана отырып, институционалдық емес діни практикаға қатысты шектеулі реттеуші ортаны қолдап отыр. Зерттеу заңнамалық корпусты талдауды (1991-2024), салыстырмалы басқару индекстерін, жалпыұлттық ашық деректерге негізделген сауалнама нәтижелерін және сарапшылармен сұхбаттарды кіріктіретін аралас әдістемелік жобалауға сүйенеді. Зерттеу нәтижелері басым «реттелген плюрализм» басқару моделінің құрылымдық парадокс туындататынын дәлелдейді: азаматтар шектеулі институционалдық арналар арқылы жол іздегенде, бейресми діни көптүрлілік кеңейе түседі. Талдау көрсеткендей, діни бөліністер – сенушілер мен сенбейтіндер арасындағы, сондай-ақ дәстүрлі және дәстүрлі емес діндер жақтаушылары арасындағы – қазіргі Қазақстандағы ең өткір әлеуметтік алшақтықтардың бірі ретінде қабылданып, этникалық және тілдік алшақтықтардан да жоғары бағаланады. Мақалада діни бірегейлік басқарудың мемлекеттік тәсілдерінің тұжырымдамалық типологиясы ұсынылып, үш түрлі кезең бойынша саяси бағыттың өзгерісін қадағалау үшін Реттеуші Шектеу Индексі жасалған, сондай-ақ пікірталасты плюрализмге бағдарланған дәлелдерге негізделген саяси ұсынымдар тұжырымдалған. Нәтижелер посткеңестік Орталық Азиядағы дін мен мемлекет қатынастары бойынша салыстырмалы саяси ғылыми әдебиетке, сонымен бірге ауыспалы демократиялардағы діни алуантүрлілікті басқару туралы кеңірек пікірталастарға үлес қосады.Түйін сөздер: көпқырлы бірегейлік; мемлекеттік дін саясаты; Қазақстан; саяси зайырлылық; басқару; ислам; бірегейлік саясаты.