Қиянатсыздық ілімінің пәрменділігін зерделеу мәселелері (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2021)
Мақалада қиянатсыздық ілімінің заманауи қоғамдағы пәрменділігі аясындағы мәселелерзерделенуде. Барлық кезде, бүгін ХХІ ғасырда да өмірдің барлық салаларында, жердің әртүрлі аймақтарында жергілікті қақтығыстар, азаматтық соғыстар орын алуда. Ауқымы жағынансоғыстар азайғанымен, олардың зардабы нақты қоғам үшін зор негативті әсерін тигізуде. Оныменқоса, соғыстың дәстүрлі тәсілдерінен гөрі қазіргі таңда жаңа технологиялардың әлеуеті барыншақолдануда. Қару-жарақ пен ықпал ету формалары түрленіп, күрделенуде. Яғни, ашық соғыстаразайып, шартты түрде бейбіт заман орнағанымен, адамзат қауымдастығы жалпы дағдарыстықкүйді кешіп отыр.Үздіксіз күрес пен бәсекеге, менменшілдікке салына беру адамзаттың болашағына айтарлықтайкүмән келтіреді. Бүгінгі күні адамзат баласы бірқатар көкейкесті мәселелерді сана-сезімніңжаңа деңгейіне көтеріліп, қайта бағамдауы тиіс. Әр түрлі қоғамдар мен қауымдастықтардыңжүйелі және сапалы дамуы олардың қиратушылық емес, шығармашылық жолмен дами алумүмкіндіктеріне байланысты.Қиянатсыздық ілімінің негізі сонау көне заманда қалыптасқанымен, қоғамдық және саясиөмір тарихында қолдану мысалдары көп емес. Дегенмен, заманауи зерттеулер қиянатсыздыққағидаттарын нақты мақсаттарға жету жолында қолдануға болатындығын және күш қолдануғақарағанда қиянатсыздық тәжірибесі әлдеқайда пәрменді екендігін байқатуда.Түйін сөздер: қиянатсыздық, пацифизм, бейбіт әлем, күш қолдану, жаһандық әлем, адам