Газет басылымдарының символдық мәні: Дижитал дәуірдегі газет атауларының үлгілерін талдау (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2021)
Дүние жүзіндегі баспа газеттерінің атаулары мәдени және саяси жағынан алуан түрлі,бірақ оларға кейбір ортақ тақырыптар мен логикалық заңдылықтар тән. Post, Times, Evening,Daily, News, Truth және Independent сөздері жиі қолданылғанымен, тақырып элементтеріндегікреативті вариация әр газеттің дүниежүзілік жаңалықтар картасындағы даралығын көрсетеді.Кей газет атауы бірегей тарихи мұраға сілтеме жасайды, кейбірі мәдени құндылықты білдіреді,тағы бірі белгілі бір географиялық қаланы, штатты немесе аймақты көрсетеді, ал кей газет атауыондағы жаңалықтардың «соны» екенін білдіреді. Бұл пилоттық зерттеу АҚШ, Ұлыбритания,Франция, Ресей, Қазақстан, Үндістан және Оңтүстік Африка Республикасы сынды жеті елдегібасылымдар легін қарастырады. «Негізделген теория» («grounded theory») және мәтін мен визуалдискурс анализ газет атауларын зерттеу әдісі ретінде қолданылып, дижитал түрде пайда болғанжаңалық платформалары бұл зерттеуге мақсатты түрде қосылмады және бастапқыда қағаз газеттүрінде шығарылған басылымдар атауларына ғана көңіл бөлінді. Әр елдегі 50-ге жуық жетекшігазеттің онлайн және баспа версиясы слогандарын талдай отырып бұл жұмыс атау мен слогантаңдау тенденциялары мен айырмашылықтарын анықтайды.Түйін сөздер: газет тақырыптары, Google слогандары, газет атаулары, Қазақстан, Ресей,АҚШ, Франция, Ұлыбритания, мәдени мағына, символдық мағына.