Жаңа композиторлық техникалар және заманауи музыка генеалогиясы (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2021)
Мақала заманауи академиялық музыканың генеалогиясымен ең жаңа композиторлықәдістердің дамуы туралы. Ғылыми жетістіктермен өнердегі өзгерістер арасында параллельдержүргізілген. Бұл процестер автордың жеке тәжірибе призмасы арқылы сипатталған. Музыканыңәлемдік премьералары өтіп, заманауи стилі жетілдіріліп, болашағы туындап қалыптасатынбірқатар Еуропалық орталықтар аталып өткен. Сол, Impuls (Грац қ., Австрия), Санта-ЧечилияАкадемиясы (Рим қ., Италия), Джузеппе Верди атындағы Милан консерваториясы (Италия),Ч. Поллини атындағы Падуя консерваториясы (Италия) сынды орталықтарда жаңа музыканыңавторлары және сәулетшілерімен бір деңгейлі толқында талқылау мүмкіндігіне ие болғаны аталған.Жаңа музыка контексінде, авторлық шығармаларын құрылымдық талдау мысалдары негізінде,аспаптарда ойнаудың жаңа техникасының болуы мен дамуының әдістері мен тұжырымдамаларыкөрсетілген. Кеңейтілген әдістерді қолдану соло флейтаға арналған «Omaggio a Ivan Fedele» (ИванФеделеге кұрмет) мысалмен көрсетілсе, заманауи партитураның бастапқы музыкалық материалынтүсіну шеберлігі фортепиано мен оркестрге арналған «Tears of Silence» (Тым-тырыстың тырсылы)концертінде талданған. 11 музыкалық аспапқа (флейта, гобой, кларнет, фагот, труба, үшбұрыш,үлкен барабан, там-там, вибрафон, фортепиано, бірінші және екінші скрипка, альта, виолончель)арналған «Ombre del Vuoto» (Бос кеңістіктің көлеңкесі) мысалында «campo armonico» (үйлесімдіорта) функциялары қарастырылған. Музыкадағы уақытты ұйымдастырудың жаңа әдістері 5инструментке (флейта, кларнет, альт саксофон, виолончель, фортепиано) арналған «Serenata distelle invisibili» (Көрінбейтін жұлдыздар серенадасы) мысалында сипатталған. Композиторлықжәне әртүрлі аспаптарда орындау техникалар арасындағы корреляция туралы, музыкалық уақыт-кеңістіктің жаңа тембро-фактура координатасының пайда болуы жәйлі баяндалған.Түйін сөздер: заманауи музыка, авангард, сонористика, микротондар, мультифониктер.