«Қытай арманы» призмасы арқылы қазіргі қытай ғылымына шолу (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Әлемдегі орын алып отырған соңғы оқиғалар мен адамзат өркениетінің дамуындағытүбегейлі өзгерістер «ғылым» түсінігінің ең маңызды екендігін тағы бір рет нақты дәлелдеді.Мақалада «Қытай арманы» түсінігіне жету жолында Қытай Халық Республикасы ғылым жәнеинновацияны қалай дамытып отырғандығы талқыланады. Осы уақытқа дейін әлемдік нарықта,Қытай өнеркәсіптік, экспорттық саясаты, экспансиясы өзінің арзан тауарлары арқылы жүзегеасырылып отырды. Қазіргі уақытта, бәсекелестік күресте, бұл стратегия тиімді емес. Себебі,жоғары технологиялар базасына қажет өндіріс: жоғары сапалы өнімді құру және дамыту. Қазіргіуақытта байқалған экономикалық өсу мен қалыптасқан сыртқы экономикалық конъюнктура,жеделдетілген жаңғырту қытай экономикасының қазіргі заманғы технологиялық негізде қолайлыболып отыр. Ұлттық инновациялық жүйені және өнеркәсіпті, жоғары технологиялар жиынтығынбілдіретін ұйымдар мен механизмдерді жүзеге асыруы ғылыми білім түрінде жаңа өнімдер ментехнологияларға ұмтылуы мен жаңаруынан көрінеді.ҚХР бүгінгі ғаламда болып жатқан саяси, экономикалық, сауда, гуманитарлық салалардағыорнын анықтау, ғылыми-техникалық тұрғыдағы дамуының ұстанымы мақаланың өзегін құрайды.Сонымен қатар, ғылым саласындағы Қазақстан-Қытай екіжақты серіктестігінің кейбір мәселелеріталқыланған. Мақаланы жазу барысында Халықаралық қатынастардағы «Жұмсақ күш» теориясымен Қытайлық «гармониялық әлем» концепциялары пайдаланылған.Түйін сөздер: Қытай, Қытай сыртқы саясатының теориялық негіздері, «Қытай арманы»,жұмсақ күш.