Ресейдегі президенттік жолдаулардың саяси дискурсын зерттеу мәтінді өндіру әдісін қолдану (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Мақалада статистикалық пакеттегі мәтінді іздеу әдісін қолдана отырып, саяси дискурстызерттеу әдістемесі мен нәтижелерін сипаттауға арналған. Классикалық мазмұнды талдауданайырмашылығы, мәтінді өңдеу табиғи тілде жасалған мәтінді өңдеудің автоматтандырылғанәдістерін қолданады. Мақалада компьютерлік операциялардың арнайы әдістерін тұжырымдаужәне нәтижелерді визуализациялау берілген. Әдістеме саяси дискурсты зерттеудің заманауитәсілдерін қолдана отырып, Ресей Федерациясының Федералды жиналысына президенттікжолдаудың мәтіндерін зерделеуге бағытталған. Зерттеу посткеңестік кеңістіктегі Ресейдегіпрезиденттік жолдаудың мысалын қолдана отырып, саяси күн тәртібінің эволюциясынсипаттайды.Бұл зерттеу демократия және адам құқықтары идеялары Ресейдегі мемлекеттік саясаттыңнегізгі тұжырымдамаларына айналмағанын көрсетеді. Ресей Федерациясының президенттеріәдетте өз сөздерін негізгі үш проблеманың төңірегінде шоғырландырады: Ресей, билік жәнемемлекет. Президенттік хаттардағы саяси дискурс посткеңестік кеңестік Ресейдегі саясаттыңжаппай қабылдауын көрсететіні анық. Біздің зерттеуіміз мәтіндік іздеу зерттеу бағдарламасыныңбір бөлігін автоматтандыруы мүмкін және саяси дискурсты терең талдау әдісі ретіндеқолданыла алатындығын растайды. Қолданбалы әдістемені саяси лингвистикадағы зерттеулердіавтоматтандыру үшін, сондай-ақ әр түрлі типтегі саяси құжаттар мен мәтіндерді зерттеу үшінқолдануға болады.Түйін сөздер: саяси дискурс, президенттік үндеу, саяси коммуникация, математикалықлингвистика, мәтін шығару.