Мультикультурализм Әзірбайжанның мәдени саясатының құрамдас бөлігі ретінде (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Мақала мәдени саясаттағы көпмәдениеттілік проблемасын зерттеуге арналған. Белгiлi,мұсылман өркениеті – бұл көпмәдениетті қоғам құратын Батыстың рационалды мономәдениетіндегіпроблема. Батыстың толеранттылығы, мәдениетаралық және дінаралық диалог үшін ортанықалыптастыру, демократиялық мәдени саясат көпмәдениетті қоғамның пайда болуыныңнегізгі факторлары болып табылады. Өздеріңіз білетіндей, мәдени саясаттың экономикалық,заңнамалық және тұжырымдамалық көрсеткіштерінің ішінде философиялық құндылық аспектісісоңғысының мазмұнына енеді. Либералды, білім беру, мемлекеттік-бюрократиялық, нарықтықмодельдер, сондай-ақ мәдени саясаттың этникалық еркіндік моделі бар. Зерттеудің мақсаты– мәдениетті мәдени саясаттың ажырамас бөлігі ретінде әзірбайжан материалдары негізіндезерттеу. Зерттеудің негізгі әдістері – пәнаралық, салыстырмалы және жүйелік тәсіл, аксиологиялықжәне нормативті әдістер. Әзірбайжанның әлеуметтік-мәдени болмысында мультикультурализмфилософиялық категория ретінде мәдени саясаттың әдіснамалық теориясы, тәжірибесі жәнеидеологиясы ретінде әрекет етеді. Әзірбайжандағы мәдени саясаттың негізгі бағыттарының бірі– бұл елде мәдени және көпмәдениетті өмір салтын қамтамасыз ету, әлемдік мәдени кеңістіккеинтеграциялану, мәдениаралық қатынастарды дамыту, ұлттық және рухани мұраны қорғау.Пәнаралық тәсіл әдісі тақырыпты зерттеудің мәдени-философиялық шекараларын анықтауғамүмкіндік береді. Әзірбайжан өзінің мәдени саясатын дамытудағы негізгі парадигма ретінде көпмәдениеттілік идеясына негізделген. Мемлекет елде біртұтас мәдени кеңістікті қалыптастырудажәне мәдени саясатты жүзеге асыруда шешуші рөл атқарады. Бұл қоғамның нығаюына жәнетұрақтануына әкеледі. Қорыта айтқанда, демократиялық қоғамдарда мәдени құбылыс ретіндекөпмәдениеттілік мәдени саясатта жетекші орын алады және осы тұрғыдан алғанда мәденисаясаттың ұлттық тұжырымдамалары әлеуметтік және саяси ғылымдардың, әсіресе қазіргіәлеуметтік философияның жетістіктеріне негізделген.Түйін сөздер: мәдени саясат, мәдениет тұжырымдамасы, мультикультурализмнің әзірбайжандық моделі, диалог философиясы.