«Қортық-Ата кітабындағы» батыр әйелдер бейнесі (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2015)
Мақалада ортағасырлық түркі мәдениетінің жазба мұрасы «Қорқыт-Ата кітабындағы» әйелдер тарихы талдауға арналған. Әйелдертарихы оғыз тайпаларының көсемдері мен сұлтандарының арасындағы өзара шайқастарда көрінеді. Көшпелі түркі халықтарының батырлық ертегілері мен батырлық эпостарындағы батыр қыздар ерліктіңхалық санасындағы асыл мұраты ретінде көрінеді. Мақалада түрікхалықтарының ертегілерде, аңыздар мен мифтерінде бейнеленгенәйелдік бейнесінің эволюциясы көрсетіледі. Бұл мақалада түрік халықтарының көне аңыздарында архаикалык әйелдік бейнесі суреттелгені көрсетіледі. Мақалада оғыздар эпосы, тарихи деректер менғылыми мақалалар бойынша жинақталған материалдары арқылы жырау және күйші Қорқыт-Ата заманындағы түріктер эпосындағы реалистік әйелдік бейнесі суреттелгені көрсетіледі. Мақалада оғыздарэпосында шығарылған әйелдік идеал бейнесі түріктердің өмір салтына байланысты соғыс – «құрметті қызметке», «спорттың ерекше түріне» теңестіріліп айтылады.
Keywords: ежелгі батырлық ертегі; түркі батырлық эпо сы; «әйелдік тақырып»; жауынгер қыздар бейнесі; «жаулап алынған әйел»; әйелдердің «жоқтауы»; әйел ел басқарушы; отанасы.