З. Фрейд концепциясындағы сана, бейсаналық және рефлексия проблемасы (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2015)
Мақалада автор З. Фрейд зерттеген сана және бейсаналықтыңарақатынасы туралы мәселе әлеуметтік қайшылықтар тұрғысынанқаралуы керек деген ойды өрбітеді. Жеке тұлғаның ішкі мәнінен таралатын оның еркіндікке, дамуға, көрінуге және нығайтуға дегенәлеуметтік жаттану жағдайындағы ұмтылыстары Фрейдтің терминібойынша сана ауқымынан ығыстырылады. Жеке адамдар ішкі қайшылықтарын өзінше бір қияли шешімдер түрінде тауып жатадыалгебрасыз 1-тип болса, онда кез келген p-тұрақты оң жаққа дөңесті формуласы эквиваленттілік тудыратынболуы дəлелденеді.
Keywords: сана; бейсаналық; еркіндік; жаттану; рефлексия; ығыстыру.