Шетелдік жоғары оқу орындарында оқитын Қазақстан оқушыларының қайталау-миграциялық институттары (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Сауалнама, тереңдетілген сұхбат әдісі және фокус-топтық талқылауларға негізделгенмақалада шетелдік студенттердің ЖОО бітіргеннен кейінгі әлеуметтік және кәсіптік ниеттері,Қазақстанға қонымсыз көшіп келу себептері көрсетілген. Сауалнама барысында авторлар өздерінкелесі сұрақтарға жауап беруді сұрады: Жастардың шетелдік жоғары оқу орындарында білімалуына не әсер етеді, шетел университеттерін бітіргеннен кейін қазақстандық студенттер үшінқандай жоспарлар бар, жастардың Қазақстанға оралуы үшін қандай өлшемдер бар, шетелдеоқып жатқан жастардың Қазақстанға оралғысы келмеуінің себебі неде.Зерттеу барысында сыртқы жаһандану және ішкі жастарға елден тыс жерлерде оқитынқазақстандық жастардың «қайтарылмайтын» көші-қонына әсер ететін факторлар анықталды.Авторлар студенттердің Қазақстандағы оқу беделінің маңызды шаралары жоғары оқуорындарының академиялық және басқарушылық тәуелсіздігін кеңейту, отандық білім берусапасын арттыру, еңбек нарығына бағытталған және отандық университеттер бәсекеге қабілеттімаман даярлауға ықпал ететін барлық шаралар болып табылады деген қорытындыға келді.Түйін сөздер: білім беру миграциясы, «қайтарымсыз көші-қон», «мидың ағуы», жаһандану,Отан сезімі.