Қазақстанда және Ресейде кадрлық резерв болашақтың саяси элитасын қалыптастыру құралы ретінде (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Кадрлық резерві саяси элитаны қалыптастыруы мен жаңартуда маңызды рөл атқарады.Қазақстан мен Ресей ортақ тарихи мемлекеттік шешімдер қабылдауға айрықша әсер ететіннемесе болатын жоғары бюрократиялық аппарат құру және оның жұмыс істеуі ерекшеліктергеие. Зерттеудің мақсаты Қазақстан мен Ресейде кадр резервін қалыптастыру механизмін зерттеужәне салыстыру болды. Кадр резервінің ерекшеліктерін салыстырмалы талдау мақсатындабірқатар критерийлер әзірленді: іске асыру деңгейлері, жас ерекшеліктері, бейімділігі, тиімділігіжәне басқалар. Зерттеу нәтижелері Қазақстан мен Ресейдің кадрлық резерв тетіктері көпжағдайда құру себептері мен іске асыру кезеңі бірдей, саяси негізделген ұқсас екенін көрсетті.Алайда, айырмашылықтар да бар; Қазақстан жас көшбасшыларды жылжытуға бағдарланадыжәне басқару саласын ескерместен жалпы резервті қалыптастырады. Ресей резервшілердіңжас шектерін кеңейтіп, бейінді кадрлық резервтерді енгізеді. Екі елдің тәжірибесін талдау кадррезерві тетіктерін жетілдірудің перспективалық бағыттарын анықтауға мүмкіндік береді.Түйін сөздер: кадрлық резерв, саяси элита, жаңарту, саяси құрал, кадрлік қалыптастыру.