Адам құқықтарын пәнаралық зерттеудің теориялық негіздері (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Бұл мақалада біртұтас «теория» негізінде адам құқықтарының пәнаралық зерттеулерініңмәселелері қарастырылады, оны әзірлеу және дамыту тек ғылыми тұрғыдан ғана емес, соныменқатар адам құқықтарын қорғау саласында жұмыс істейтін көптеген практиктер үшін де даусызмәні бар. Автордың назарына құқықтық позитивизм шеңберінен, сондай-ақ постмодернистікпарадигмальды тұйықтан шығу, қазіргі уақытта тек қана сипаттамалық, кейбір түсініктемемодельдері болып табылатын адам құқықтары туралы қазіргі заманғы әлеуметтік ғылымдардытолықтыруға мүмкіндік беретін аналитикалық құралды құру мүмкіндігі алынды.Мақалада тарих, философия, әлеуметтану, халықаралық қатынастар, антропология,этнография, сондай-ақ жаратылыстану салалары авторларының адам құқықтары проблемасынақатысты теориялық ұстанымдардың салыстырмалы және сыни талдауы берілген, соның негізіндетұрақты антологиялық негізі бар, талдау бірлігі ретінде жеке тұлға және индивидтер тобы,мысалы, қауым және қауымдастық ретінде кіретін толыққанды пәнаралық зерттеу бағдарламасынәзірлеу мүмкіндігі туатын сәттерді анықтау тұрғысынан берілген, сондай-ақ ұлттық мемлекеттермен ұлттықтан жоғары құрылымдар да бар.Түйін сөздер: әлеуметтану, адам құқығы, парадигматикалық импост, пәнаралық зерттеулер.