Пандемия, мемдер және егемен байланыс (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Мақалада Ковид-19 пандемиясының пандемиялық таралуы мен мемберлер мен басқа дасандық медианың таралуымен анықталған инфодемиканың өзара жеке басының сезімін қалпынакелтіру мақсатында («егемендік» вирус) байланысы қарастырылған. Пандемия – бұл жаһанданумен неолибералдық идеологияның антитезасы ғана емес. Шындығында, бұл технология, тұтынужәне өмір салты арасындағы әр түрлі даму жолын көрсетіп, оларға қосымша бола алады.Бұл Уильям Берроуздың тіл теориясын вирус ретінде жетілдірген кезде айтқан нәрселерінеұқсас. Берроуз жасаған сөз, әліпбиге дейінгі адамның биологиялық ағзасын оның ҚҰДАЙданшығарылуын анықтаған («Керемет бақ»). Демек, адамзат өркениетінің тарихы дене мен ойдың қарым-қатынасындағы орасан зор өзгеріс ретінде оқылады – бұл мағынада ой денеге бөтен зат ретінде оқылады, оған сәйкес келеді.Автор вирустың айқын әсері тек сарапшылар жүйелерінің жұмысын бұзып қана қоймайды, сонымен қатар әлеуметтік шындықты ұзақ уақыт қабылдаймыз деп санайды.Түйін сөздер: пандемия, мемдер, өркениет, сөз, «егемендік» вирусы.