“Қарада көргін” VIII халықаралық монотипия фестивалі суретшінің шығармашылық дамуы мен көркемдік қабылдау мәселесі контексінде (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Мақалада 2019 жылы Санкт-Петербургте өткен VIII халықаралық монотипия “Қарадакөргін” фестивалінің жұмысы талданады. Мақаланың мақсаты көрме экспозициясына кіретінмонотипияларды зерттеу, сондай-ақ өткізілген мастер-кластарда эстамппен жұмыс істеубарысындағы технологиялық жаңалықтарды зерттеу болды. Мақалада көрмеге қойылғаншағармаларды қарастыру кезінде қазіргі заманғы монотипияның шығармашылық мақсаты ментехнологияларын шешудің жаңа әдістері мен орындалу тәсілдері анықталды. Ғылыми мақаладамонотипияның техникалық тәсілдерінің практикалық маңыздылығы, туындының бейнеліойың шешудің заманауи түрі көрсетілген. Жүргізілген зерттеу әдістері негізінде – визуалды,салыстырмалы, иконологиялық және иконографиялық талдау негізінде жаңа білім алынды.Монотипия жұмыс істеу барысында графикалық суретшілерге жаңа көркем бейнелер жиі көрінісбереді. Монотипияның спонтанды композициялары графиканың осы түрінің әр түрлі жанрларынкүтпеген түрде қабылдауға әсер етеді. Жұмыс барысында суретшілердің шығармашылыққиялы дамиды. Мақалада монотипияны суретшінің шығармашылық ойлауын белсендіругежәне көрерменді қабылдауға мүмкіндік беретін техника ретінде қолданудың өзара байланысыкөрсетілген. Алдағы уақытта мақаланың қорытындысы графиканы зерттеу әдістемесінде,суретшілердің сурет және кескіндеме композициясы мәселелерін шешіп практикада қолданылуымүмкін.Түйін сөздер: монотипия техникасы, көркембейне, интуиция, ассоциативті ойлау,импровизация, таңғажайып.