Әлеуметтік психологияның көзқарастары мен алғышарттарын зерттеу контексіндегі дінаралық білім (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Мақалада дінаралық білімнің әлеуметтік психология контексіндегі алатын орны сарапталады.1990 жылдардан бастап дінаралық білім діни білім туралы пікірталастардың ажырамас бөлігінеайналғандықтан, оның қоғамға деген ықпалын зерттеу қазіргі әлемде өте өзекті болып отыр.Авторлар діни білім үшін психологиялық теориялардың теріс пікірінің мағынасын зерттемесбұрын алдымен қарым-қатынастың, теріс пікірдің діни білімнің негізін құраушы концепциялардыңәртүрлі әдістерін түсінуді белгілеп алу қажет екендігіне мән береді. Сонымен қатар зерттеубарысында теріс пікір діни білім және діни теріс пікірлер жайлы әлеуметтік-психологиялықтеориялардың арақатынастары туралы сұрақтар қамтылған. Бұл теориялар келесі қатынастылықтакөрініс тапқан: діни теріс пікірлер «категориялау мәселесі» (танымдық теориялар)ретінде, дінитеріс пікірлер сәйкестілік мәселесі ретінде (әлеуметтік сәйкестілік теориясы) және діни терісқылықтар әлеуметтену мәселесі ретінде (әлеуметтік білім алу теориясы).Авторлар қоғамдағы теріс пікірлердің пайда болуы туралы ойтолғап, рассалық, этникалықжәне гендерлік теріс пікірлер өмір сүрудің ең бастапқы кезеңінде пайда болады деп есептейді.Діни теріс пікірлер өз алдына адам діндер туралы спецификалық теріс пікірлер мәдениетіменқатар әлеуметтенудің «толығымен қалыпты» жағдайының нәтижесінде пайда болады.Түйін сөздер: дінаралық білім, теріс пікірлер, әлеуметтік сәйкестілік, әлеуметтену.