Адамның тұлғалық қасиеттерін дамытудың әлеуметтік философиялық аспектілері (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Әлеуметтік таным – адамдардың мінез-құлқы мен басқалардың іс-әрекетін түсіндіру және болжау үшін әлеуметтік контекстегі ақпаратты өңдеудің, есте сақтаудың және пайдаланудың тәсілі. Балалардың әлеуметтік танымына сыртқы және ішкі факторлар әсер етуі мүмкін. Осы тақырып аясында әлеуметтік танымның екі аспектісі қарастырылды: ақыл теориясы және эмоцияларды түсіну.Тұлға интегралды сапалардың жүйесі ретінде қарастырылған, яғни табиғи және әлеуметтік, рационалды және иррационалды, эмоционалды және физикалық, саналы және бейсаналық ретінде. Тұлғаның интегралды қасиеттеріне көңіл бөлу арқылы тұлғаның мән-мағынасы үш компоненттің бірлігі ретінде тұтастай және жан-жақты қарастырылады: биологиялық, психологиялық және әлеуметтік. Жеке тұлғаны әлеуметтендіруді зерттеудің әдіснамалық негізі: жеке тұлғаның және әлеуметтік жоспарда бірінші кезекте субъективті сапаны қоятын өміршеңдік тұжырымдамасы; - адамның биопсихоәлеуметтік мәні негізінде адамның рухани компонентіне бағытталған әмбебап парадигма. Амалитаристік және жалпы адамзаттық тұжырымдаманың ережелерінсыни тұрғыдан түсіну негізінде жеке тұлғаны әлеуметтендірудің келесі түсіндірмесі ажыратылады.Мақалада мектепке дейінгі бала жасынан бастап бастауыш мектепке дейінгі әлеуметтік танымның өрісі сипатталған. Жас балалардың өздері мен олардың әлеуметтік топтарын гендерлік және нәсілдік салалардағы ойлауына және түсінуіне ерекше назар аударылады. Түйін сөздер: әлеуметтену, әлеуметтік таным, әлеуметтік топ, әлеуметтік рөлдер, ойлау теориясы, эмоцияларды түсіну, тұлға, ересектер өмірін бейнелеу, ойын, эмоционалды – ерік саласы, коммуникативті құзіреттілік.