ЕО мен ЖЖЭТ белдеуі: мәселелері мен даму болашағы (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Аңдатпа. 2014 жылдан бастап көптеген сарапшылар, саясаткерлер мен дипломаттарЕуразиялық экономикалық одақ пен Қытайдың бастамасымен басталған Жібек жолыэкономикалық белдеуінің саяси және экономикалық тұрғыдан тиімді байланыстыру мүмкіндігінталқылады. Жібек жолының экономикалық белдеуін құру бастамасы Еуразиядағы ірі халықаралықэкономикалық орын құруды көздейді, онда сыртқы саясат пен сыртқы экономикалық салалардажоспарланған барлық жобаларды іс жүзінде инвестициялауға болады. Сонымен қатар, ЖЖЭБбастамасы еуразиялық кеңістіктегі еркін құрылымымен, жоғары инклюзивтілігімен сипатталатынсимбиотикалық жүйені құруды білдіреді, оның негізгі қағидаты «альянссыз серіктестік». ЕАЭО,ҚХР, АСЕАН, ЕО және басқа да жетекші экономикалық бірлестіктер арасындағы интеграциялықүдерістердің және сауда-экономикалық, көліктік және энергетикалық ынтымақтастықтың әртүрлінысандарына негізделген «Үлкен Еуразия» немесе экономикалық серіктестіктің құрылысыннеғұрлым кең интеграциялау мүмкіндіктерін және өте белсенді талқылауға негізделгенЕуразиялық кеңістікті белгілейді. Сонымен қатар, Қазақстан саяси трансформация кезеңіндеболған кезде, бүгінгі таңда континенттің экономикалық қуатты орталықтарының – ЕуропалықОдақтың және Қытай Халық Республикасының арасында орналасқан. Олардың әрқайсысы Еуроазиялық экономикалық одақтың жиынтық экономикалық қуаттылығынан айтарлықтай асып түседі. Бұл жағдай Ресейді ЕАЭО-ға «Еуропа мен Азия-Тынық мұхиты аймағының қарқынды дамуы арасындағы тиімді байланыс» ретінде ұстануға шақырады. Осыған байланысты, бұл мақаладаболашақта Қазақстанның экономикалық дамуына анағұрлым әсер ететін экономикалық мағынада екі перспективті және амбициозды «кеңестің» белдеуін ашуды көздейді. Сондай-ақ, ЕАЭО және ЖЖЭБ-нің проблемалары мен даму болашағы талданады. Түйін сөздер: Қазақстан, ЕО, Жібек жолы, экономикалық белдеу, даму болашағы.