Табиғи ресурстардың саяси экономикасы. Тұжырымдамалар, модельдер, институттар бойынша академиялық пікірсайыс (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Аңдатпа. Бұл жұмыста табиғи ресурстар әдебиеттерінің саяси үнемділігі, олардыинституционалдық өзара байланысты экономикалық, саяси және әлеуметтік аспектілер бойыншажіктелген. Табиғи ресурстар экономикалық өркендеуге және саяси дамуға алып келуі мүмкіннемесе олар макроэкономикалық жүйені тұрақсыздандырады және саяси бәсекелестік пенәлеуметтік толқулар тудыруы мүмкін. Ресурстардың нақты түрі маңызды және өзгереді; бұл майма, кофе ме, ағаш па? Институционалды даму мен стратегиялық таңдау жекелеген субъектілердіңсаясаты мен таңдауын анықтайтындықтан, айырмашылықтар мен түпкілікті нәтижелергеқол жеткізеді. Әрине, саяси мәдениетке, демографияға, тарихи өткенге және жалпы жолғатәуелділікке байланысты елдің нақты контекстері бар, бірақ зерттеушілердің қазіргі консенсусы– бұл институттардың ең маңыздысы. Біздің жұмысымызда табиғи ресурстарды олардың саясижәне экономикалық бөліктеріне, ең алдымен мұнайға талдау жасаудың әртүрлі тәсілдеріне назараударамыз, біз голландиялық ауруды сол саяси және экономикалық өзара іс-қимылдың ерекшежағдайы ретінде қарастырамыз.Түйін сөздер: Қазақстан, табиғи ресурстар, саяси экономика, посткеңестік, кеңістік, мұнай және газ.