Үкіметтің индустриялық дамудағы және технологиялық инновациядағы рөлі: Францияның атом энергетикасын дамыту саласындағы ұлттық саясаты (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Аңдатпа. Бұл мақалада тұрақты және табысты инновациялық саясатты іске қосу үшін оңтайлы формат қандай болар еді деген сұраққа жауап беруге әрекет жасалды? Франциядағы ядролық энергетикаға қатысты саясат бұл сұраққа ішінара жауап бере алады. Француз атом өнеркәсібінің мысалы екінші дүниежүзілік соғыстың соңында құрылуы және басқарылуы, мемлекеттік бастамасы ретінде сектордың дамытудың типтік мысалы, оның негізінде мемлекеттік араласудың көпжылдық дәстүрі және қоғамдық бастамалардың туындайтын инновациялар, оны жоғары технологиялық Кольбертизм ретінде сипаттауға болады. Экономикалық ортада көрнекті ұлттық көшбасшы кездесетін қиындықтарды назарға ала отырып, Лиссабон күн тәртібіндегі инновацияларды қолдау және оның кең таралуына қабылдау шынайылығына күмән тудырады. Француз ядролық операторлары өзінің ұлттық шекарасы шегінде ұзақ уақыт бойы квазимонополия ретінде сипатталды. Алайда, бұл инновацияларды тұрақты енгізу үшін орынды болды ма, әлде керісінше, ол нарықтық құнды одан әрі құруды тежейтін үлкен кедергі болды. Бұл сұраққа жауап беру және қазіргі бар теориялық вакуумды толтыру үшін – мақала әртүрлі уақыт кезеңдерінде мезо-, сондай-ақ макроортаға әсер ететін құнды тұрақты құру детерминанттарының бірі ретінде үкіметті маңызды актор ретінде танитын Пителистің кешенді стратегиялық моделін қарау ұсынылған.Түйін сөздер: Францияның өнеркәсіп саясаты, ядролық энергетика, Колбертизм, мемлекеттік реттеу.