Қазақтардың дәстүрлі рәсімдік мәдениеті қазіргі хореографтардың еңбектерінің философиясы мен мәні ретінде (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Аңдатпа. Мақалада этникалық салт-дәстүр мәдениеті материалдарымен заманауи және ұлттықпластика негізінде би қойылымдарын (хореографиялық туындылар) жасаудағы қазақстандықхореографтардың жаңа тәсілдері қарастырылған. Заманауи хореографтардың Қазақстанөнертануындағы этникалық мәдениет бастауына қарым-қатынасы қоғамдағы ұлттық дәстүрдіңсақталуына өз септігін тигізуде. Қазақ би мәдениетінің қалыптасуына адамзат ұрпақтарыныңұлттың этникалық тұрмыс салты, халық ауыз шығармашылығы, таланты мен қиялы әсер еткенінтарихи теориялық талдау мәселесі көрсетіп отыр. Осылайша халық хореографиясының битүрлері уақыт келе шыңдалып, көркем құндылықтармен толықты. Бүгінде Қазақстандағыұлттық хореографияны дамыту мақсатында қазақ биінің кәсіби байқаулары өткізіліп, жаңаорындаушылар мен қоюшы хореографтардың жаңа есімдерін танытуда. Мәселені зерделейкеле, ұлттық пластиканың зор әлеуеті мен алуан түрлілігі, сонымен қатар қазіргі хореографияменсинтездеудің жаңа хореографиялық лексикасы ашылды. Зерттеудің мақсаты Қазақстанныңжетекші хореографиялық топтарының шығармашылық іс-әрекеті негізінде бірегей пластикалықжәне эстетикалық мұралар ежелгі қазақ мәдениеті мен философиясын қайта құратын қазақбиінің дамуындағы жаңа бағыттарды анықтау болып табылады. Мақала авторлары болашақұрпаққа ұлттық хореографияның сақталуын бүгінгі балетмейстерлердің жаңа стилдері менинтерпретациялық шығармашылықтары арқылы көреді.Түйін сөздер: дәстүрлі мәдениет, қазақ биі, неоқазақ хореографиясы, этнос руханимәдениеті, хореографиялық өнер, би дәстүрлері.