Әлеуметтік болмыстың сингулярлығы туралы (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Аңдатпа. Мақалада қазіргі заманғы әлеуметтік процестердің когнитивтік кеңістігінде жаңа,постклассикалық емес әлеуметтік таным парадигмасын негіздеуге тырысады. Бұл әлеуметтік және философиялық дискурстың біртекті, метафизикалық, классикалық көзқарастарын айқындайтын әлеуметтік гетерология туралы айтылады. Мақаланың мақсаты – болмыстың гетерологиялық, фракталдық мәнін сингулярлық болмыс арқылы анықтау. Осыған қатысты еуропалық және ресейлік философтардың еңбектеріне,олардың теориясын жалпыландыруға, эвристикалық синтезге, әлеуметтік синергия әдістеріне, сонымен қатар әлеуметтік гетерологияға сыни талдау жасалды. Бұнда екі көзқарас анықталып, әлеуметтік болмысы бар екі негізгі зерттеу моделі қарастырылады: онтологиялық және гетерологиялық. Онтологиялық тәсіл әлеуметтік өмір мен трансцендентальдық негіздердіңұштасуымен сипатталады. Гетерологиялық тәсіл, қоғамның көзқарасы тікелей байланысты, ұқсастық емес айырмашылықтардың болуы оның негізгі атрибуты болып келеді. Болмыс – ол сингулярлық тіршіліктің болуы. Болмыс – ол бір кезде бір уақытта бір жағдайдың туындауы мен орын алуы. Классикалық философияның онтикалық құрылымдарынан тура онтологияға өту қажет. Зерттеудің жаңашылдығы әлеуметтік гетерология әлеуметтік танымның белгісіздік принципін заңды деп таниды. Автордың позициясы – бұл басқа әлеуметтанудың гетерологиялық өлшемі адамның әлеуметтік өміріндегі қайшылықтарды тек когнитивтік тұрғыдан ғана емес, ең алдымен тәжірибелік тұрғыдан адамгершілік әлеуметтік саясатты анықтау үшін жақындастыруға мүмкіндік береді.Түйін сөздер: метафизика, болмыс, фракталдық, онтология, гносеология, гетерогендік, айырмашылық, болмыспен бірге.