Мәдениет құндылықтары: зерттеу тұжырымдамасы және әдістері (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Құндылықтың құбылыс негіздемесі маңызды көзқарастарды анықтауды ұйғарады. Және әртүрлі әдіснамалық көзқарас тұрғысынан қалай түсіндірілетіндігі туралы сұрақтарды әзірлейді. Яғни мәдениет құндылықтар мәдениетінің негізі ретінде қарастырылады. Осы мақаланың мақсаты - құндылықты зерттеу әдіснамасының теориялық негіздемесі. Зерттеу пәні құндылық теориясының маңызды методологиялық бағыттары болып табылады. Оның нәтижесінде ғылымда осы әдістерді қолданудың іріктеуі мен теориялық негіздемесі болды. Зерттеу нәтижесінде зерттеу құндылықтарының бірнеше бағыттарының бар болуы анықталды. Әлеуметтік дамудың әлеуметтік-мәдени үрдістерін, атап айтқанда, қазақстандық Y-ұрпақтың қоғамдық рухани құндылықтарының өзгеруі бойынша жаңа әдістеме әзірленді. Адами құндылықтардың өзгеру мәселесі қазіргі кездегі қазақ мәдениеті үшін өте өзекті және мәдениеттің өзегі болып табылатынын атап өткен жөн, өйткені жаһандану жағдайында руханияттың негізгі проблемалары көлеңкеде қалады, ал нарықтық жүйе (бәсекеге қабілеттілік пен ақша) барлық құндылықтарды алмастырады, өмірдің орталығына айналады және қазіргі адамның мәні. Жалпы бағыттарға келетін болсақ, олардың әрқайсысында өз артықшылықтары мен кемшіліктері бар. Бұл мақала құнды зерттеу бағытын зерттеу және анықтау үшін жаңа түпнұсқалы әдіснаманы әзірлеу үшін негіз бола алады.Түйін сөздер: құндылықтар, қазақ мәдениеті, трансформация, зерттеу әдістері, жаһандану