Зайырлылықты анықтаудағы негізгі методологиялық тәсілдемелер: Қазақстан тәжірибесі (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Осы мақала батыстық саяси ойдағы секуляризмнің әдістемелік тәсілдері мен тұжырымдамалықнегіздерін анықтауға арналған. Әрбір қоғамның тарихи, әлеуметтік-саяси, экономикалықжәне мәдени ерекшеліктеріне байланысты «секуляризм» және «зайырлылық» ұғымдарықалыптасып, дамығаны белгілі. Қоғамдық кеңістіктегі түрлі факторлар, әлеуметтік өзгерістермен дін роліндегі өзгерістер осы тұжырымдамалардың мазмұнын түзетеді. Осыған байланыстыосы мақалада авторлар негізгі екі траекторияны немесе қазіргі әлемдегі зайырлы модельдергеықпал ететін дін мен саясат арасындағы қарым-қатынасты басқарудың екі стратегиясынқарастырады. Мақалада «зайырлылық», «зайырлылық қағидаты», «секуляризм», «секуляризация»ұғымдары арасындағы айырмашылығына түсіндірме беріледі. Авторлар секуляризмнің белгілі бірмоделіне әсер ететін секуляризмнің және әлеуметтік-саяси факторлардың негізгі модельдері менинтерпретацияларын талдайды. Сондай-ақ, мақалада қазіргі діни жағдай және дін саласындағыҚазақстан Республикасының саясаты талқыланады. Авторлар Қазақстандағы зайырлылыққағидаттары мен критерийлерін анықтауда мемлекеттік саясат тәжірибесін талдайды жәнезайырлылық принциптерін анықтау бойынша ұсыныстарды ұсынады.Түйін сөздер: секуляризм, зайырлылық, мемлекеттік саясат, дін, принцип, Қазақстан.