Ресей Федерациясында білім алу миграциясының қазіргі тенденциялары (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақалада жаһандану дәуірінде және оқу кеңістігін интернационалдандыру Ресейдегі білімберу (оқыту) миграциясының негізгі үрдістері мен ерекшеліктері талқыланды. Посткеңестікелдердегі әлеуметтік, экономикалық және саяси өзгерістер қоғамның әртүрлі топтарынан, еңалдымен, жас ұрпақтан шыққан білім беру миграциясына көзқарастарды, мотивацияны жәнедайындықты ескере отырып, білім алу миграциясының мәселелерін қазіргі кездегі өзектімәселе болып табылады. Автор Ресейде сыртқы және ішкі білім алу миграциясының ауқымын,құрылымдық сипаттамаларын және бағыттарын қозғайтын факторларды қарастырады. Біліммиграциясы мен «ақылдылардың шет елге жылыстап кетуі» мәселесін болдырмау үшін оныбасқару мүмкіндіктері талданады. Бұл саланы реттеу өте қиын, бірақ адами капиталдың сапасымен санын қамтамасыз етуге қабілетті кез келген мемлекеттің даму әлеуетін анықтайтын маңыздымемлекеттік бағыт. Бұл мақала ҚР БҒМ «Қазақстаннан бағытталған білім алу миграциясы: үрдістер,факторлар және әлеуметтік-саяси салдар» жобасының шеңберінде дайындалды; Бұл жобаныңбасым міндеттерінің бірі шетелдіктердің, соның ішінде Ресей Федерациясы студенттерініңмиграциясын бақылау және реттеу саласындағы тәжірибесін зерттеу, шетелде білім алғаннанкейін жастарды қайтаруды ынталандыру тетіктерін анықтау болып табылады.Түйін сөздер: халықаралық білім беру миграциясы, жоғары білім, Ресей Федерациясы, білімберуді интернационализациялау, академиялық ұтқырлық.