Америка Құрама Штаттарының ерекшеліктері Иранға қатысты (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Осы зерттеу Иранға қарсы АҚШ-тың экономикалық санкцияларын жүргізу саясатын зерттеуге бағытталған. Тақырып Иранның ядролық бағдарламасы бойынша қабылданған Бірлескен кешенді іс-қимыл жоспарынан Вашингтонның шығуы салдарынан тағы да өзекті болды. АҚШ-тың мұндай шешімі Иранға қатысты экономикалық санкциялардың жаңа толқынын білдіреді. БКІЖ-дан шығу айтарлықтай қысымға негізделетін жаңа санкциялардың тиімділігі туралы маңызды мәселе қояды. Бұл жағдай іргелі ғылыми мәселелерді тудырды, атап айтқанда – бір жағдайларда санкциялардың тиімділігіне және басқаларында құлдырауға не себеп болды? Осыған байланысты белгілі бір «ел-мақсат» жол беруге, ал басқалары санкциялардан үлкен шығынға қарамастан, өзінің стратегиялық бағытын іске асыруға баса назар аударады ма? Зерттеу барысында біз ішкі саяси консенсус, балама сауда серіктестері және т.б. сияқты басқа да факторлардың бар болуын ескереміз. Біз өз жұмысымызда case-study әдісін пайдаланамыз, негізгі дереккөздік база санкцияларды енгізу және жүргізу саясатын регламенттейтін құқықтық және нормативтік құжаттар болды.Түйін сөздер: санкция, Иран, АҚШ, БКІЖ, санкция коалициясы, БҰҰ Қауіпсіздік Кеңесі.