ХХІ ғасырдағы Қытай арманы (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
ХХІ ғасыр – Қытай ғасыры деген ойлар жиі айтыла бастады және бұл ақпаратқа жалпыадамзат күннен-күнге үйреніп келеді. Қытай Халық Республикасының Мао Цзедуннан бастауалып, буындар сабақтастығын сақтай отырып, бүгінгі күні Си Цзиньпиннің қолына жеткен дамужолы ерекше бір кезеңге аяқ басып отыр. Халықаралық сахнадағы орнын күннен-күнге нығайтыпкеле жатқан Қытай Халық Республикасының Си Цзиньпин бастаған «бесінші буын» өкілдері«Ұлы Қытай арманы» туралы жиі айта бастады. Бұл мақсатты орындау бағытындағы нақтыбағдарламалар мен жоспарлар мемлекеттік деңгейде бекітіліп, кезең-кезеңімен орындау көзделіпотыр. Сонымен қатар, нәтижеге жетудің нақты хронологиялық мерзімі де бекітілген. 2021 жылыҚытай коммунистік партиясының құрылуының жүз жылдық мерзімінде, орта табысты мемлекетқұру жоспарланса, 2049 жылы Қытай Халық Республикасының құрылғанына жүз жыл толғанмерзімде, әлемдік алпауытқа айналып, қытай арманын толықтай орындау көзделген. Әлбетте,әр халықтың өз арманы болғаны және сол армандардың орындалғаны жақсы. Дегенмен, «қытайарманы» әлемге қалай ықпал етеді, бір халықтың арманының орындалу барысында екінші бірхалықтың армандарына зиян келуі мүмкін бе?Түйін сөздер: Қытай арманы, Қытай Халық Республикасы, Си Цзиньпин, Қытайдың сыртқысаясаты, Өркениеттер қақтығысы.