Ұлттық идея қоғамды жаңғырту факторы ретінде: шетелдік және отандық тәжірибе (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақалада мемлекеттің біртұтас құндылықтарының, мұраттарының, оның барлық азаматтарықолдап, дем беретін мүдделерінің жүйесі ретінде ұлттық идеяға талдау жасалған. Ұлттық идеяныңмаңыздылығы еліміздің бүкіл халқын біртұтас біріктіріп, қоғамды стратегиялық мақсаттарғажетуге жұмылдырудағы рөлінен көрінеді. Автор ұлттық идеяның тереңде жатқан социомәденинегіздермен, ең алдымен дәстүрлі дінмен, діни наным-сенімдермен, этикалық нормалармен,жергілікті дәстүрлермен, халық ділінің ерекшеліктерімен, тарихи жағдаятпен сәйкестігінзерттейді. Жұмыста бірқатар елдің мысалында ұлттық идеяның тұжырымдалуы діни, мәдени-өркениеттік тамырларына сүйенген шетелдік тәжірибе зерделенген. Сонымен қатар ұлттықидеяның өткендегі және қазіргі мәнін түсініп ұғынудың отандық тәжірибесі де зерттелген. Жалпыалғанда, ұлттық идеяның қоғамдық сананы оятудағы, ұлттық бірегейлікті нығайтудағы, қоғаммен мемлекетті реформалаудағы, оларды жаңғырту мен бәсекеге қабілеттілігін арттырудағыкөпқырлы позитивті рөлі көрсетілген.Түйін сөздер: ұлттық идея, құндылықтар, мұраттар, дін, жаңғырту.