Заманауи саяси элитаның сараптамалық бағалары: ақпараттық қоғам контексіндегі элиталар (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
ХХІ ғасырдың басында қазіргі әлем тап болатын қатерлер, бірінші кезекте, саяси элиталармен олардың лидерлерінің сапасына әсер етеді. Қазіргі элиталар бұрынғы канондар мен өздерініңкәсіби қызметінің ережелерінің бұзылуының елеулі кезеңін бастан кешіруде, жылдар бойыжинақталған және тәжірибеде тексерілген құзыреттіліктер мен идеологиялық қағидаттар мендогмалар жоққа шығарылуда. Қазіргі уақытта саяси әлем қайта сыннан өтуде. Әлемдік деңгейдекүрделі жүйелік қауіп-қатерлер пайда болып, оларды шешу бірінші кезекте өздерін әлемдіккөшбасшылар деп санайтын елдердің үкіметтеріне міндеткерлік артуда.Барлық уақытта барлық элита осы объективті ережелердің өз еркіне бағынуға және жұмысістеуге емес, оларды мәжбүр ететін заңдарды түсінуге тырысты. Элитология осы объективтізаңдарды жүйелі түрде зерттеумен және оларды қол жетімді түрде рационалдандыруменайналысады. Бұл жұмыста қазіргі саяси элиталардың кәсіби қасиеттеріне сараптамалық бағалауғаталдау жасалады, олардың өзі және өз әріптестері туралы пікірлері келтіріледі, олардың кәсібиқызметінің кодтары мен мағыналары анықталады.Түйін сөздер: элиталар, ақпараттық қоғам, дағдарыс, қауіп-қатерлер, фейки, глобализм,кәсіби құзыреттілік, мемуарлар, идеология.