Саңдыққа білім беру арқылы өту: университеттерге үндеу (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақалада Қазақстан Республикасының ұлттық білім беру жүйесіндегі академиялық коммуникацияның цифрландыру саласындағы кейбір міндеттер анықталды. Бұл мәселе академиялық тұрғыда жалпы жаһандық сандық коммуникацияда сөзсіз зерттеуді талап етеді. Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2017 жылғы 12 желтоқсандағы № 827 қаулысыныңміндеттеріне «сәйкес өнеркәсіптің цифрлық трансформациялану драйверінің бірі болыптабылатын Индустрия 4.0 қосымша құндылық физикалық объектілердің, процестердің,цифрлық технологиялардың бірігуінің есебінен қамтамасыз етілетін өндірісті ұйымдастырутұжырымдамасы болып табылады, бұл ретте нақты уақыт режимінде физикалық процестердіңмониторингі жүзеге асырылады, орталықсыздандырылған шешімдер қабылданады, сондай-ақ машиналардың өзара және адамдармен іс-қимылы жүреді». Ұлттық білім – бұл барлықдеңгейлерде енгізілуі тиіс жастарды цифрлық коммуникациямен бірмезетте қамтамасыз етеотырып жоғары білім мен ғылымды интернационалдандыру процесінде жаһандық академиялықәлеммен барабар қарым-қатынас жасаудың бір саласы болып табылады. Мақала ҚазақстанРеспубликасы Білім және ғылым министрлігінің гранттық қаржыландыруы бойынша «ҚазақстанРеспубликасындағы халықаралық білім беру жобаларын жүзеге асырудың тарихы, мәселелеріжәне келешегін көп қырлы зерттеу» ғылыми жобасының шеңберінде жазылды.Түйін сөздер: Қазақстан Республикасының жоғары білім және ғылымды интернационалдандыру,ұлттық білім үлгісі, Джон Дьюи, халықаралық білім беру жобасы, Қазақстан Республикасындағыцифрландыру, академиялық коммуникация, коммуникациялық үлгі.