Ислам мәдениетіндегі банкинг жүйесінің қалыптасу тарихы (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақалада ислам банктерінің құрылуы тарихы қарастырылады. Атап айтқанда, ислам банктерінің қалыптасу тарихы теориялық және практикалық болып екі негізгі кезеңге бөлініп зерделенді. Негізгі қолданыстағы батыстық қаржы жүйесіне балама ретінде құрылған исламдық қаржыландыру жүйесінің теориялық базасын қалыптастыруға үлес қосқан ойшылдар мен ғалымдар тілге тиек етіліп, аталған саланың дамуына әсер еткен түрлі факторлар зерттелді. Сонымен қатар XX ғасырдың екінші жартысында негізі қаланған ислам банктерінің қолданысындағы кейбір қаржы операцияларының ерте ғасырларда көрініс табу мәселесі талқыланды. Мақалада ислам банктеріне деген сұраныстың өсуіне түрткі болған себептердің негізгісі ретінде мұсылман қауымының шариғат талаптарын орындауға деген құлшынысы екендігі айқындалады.Түйін сөздер: Ислам банкі, батыстық банктер, пайыз, тарих, қаржы жүйесі.