Қоғамдық сананың Қазақстанның рухани жаңғыруы мен дамуына әсері (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Бұл мақалада қоғамдық сананы жаңғырту мен Қазақстандағы рухани-адамгершілік құндылықтардыжандандыру мәселесі қарастырылады. Зерттеу негізінен өркениеттік, еуразиялық,әлеуметтік-мәдени теорияларды, модернизациялау теориясы және т.б. сияқты даму теорияларыныңкең спектрін талдауға негізделген. Алайда, бұл тұжырымдамалар, авторлардыңпікірінше, қоғамдық сананың жаңару үдерістеріне маңызды дамуының ықпалын толық көлемдеайқындамайды. Авторлар біздің еліміз үшін жаңа қазақстандық патриотизм, халықтың бірлігі,тарихты, дәстүрді, инновациялық мәдениетті құрметтеу және жаһандық шындықтарғадәйектілікпен бейімделу сияқты құндылықтарды біріктіру негізінде мәдени, экономикалық,әлеуметтік және саяси қиындықтарды сәтті еңсеруге болады деп тұжырымдайды. Дамудың«нақты анықталған мақсаттармен» жоспарлаудың табысты мысалы қоғамдық сананы жаңғыртудыңжалпыұлттық бағдарламасы «Рухани жаңғыру» болып табылады. Моральдық сипаттағы өзгерістерқазақстандық қоғамның саяси және экономикалық институттарындағы өзгерістерді, сондай-ақжаңа әлеуметтік институттарды қалыптастыру процесін дайындайды және заңдастырады.Жұмыстың нәтижелерінің практикалық маңыздылығы «Қазақстан қоғамының қоғамдықсанасын модернизациялау» жаңа арнайы курсын жасау мүмкіндігінен көрініс табады.Түйін сөздер: даму, мәдениет, жаңғырту, қоғам, сана, рухани жаңғыру.