Заманау wellness-өнеркәсіп денсаулық сақтау тәжірибесіндегі діни дәстүрлер: әлеуметтік-философиялық талдау (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақалада әлеуметтік философия міндеттерінің шеңберінде денсаулықты сақтау феноменініңерекше компоненті – діни денсаулықты сақтау тәжірибесі қарастырылады. Автор негізгі ғасырлықдәстүрлерге және әлемдік діндер догмаларына негізделген денсаулық сақтаудың негізгісалаларын талдайды. Мақалада қазіргі жағдайда денсаулықты сақтаудың діни тәжірибелеріөздерінің трансцендентальдық мағынасын сауықтандыру индустриясының танымал wellness-өнеркәсіп сауықтыру бағдарламаларына енгізуді өзектендіріп жатқанына назар аударылады.Автор денсаулықты сақтау құбылысының эволюциясын әлеуметтік құбылыс ретінде жәнеоны қазіргі заманғы тұтынушылық қоғамда әлеуметтік және философиялық түсінік ретіндезерттеу барысында денсаулықты сақтау проблемаларын шешудегі табыс ол ғылыми медицинада,дәстүрлі және дәстүрлі емес медицинада денсаулық сақтаудың жан-жақты қосымша әдістерінқолданудың сапасы мен жүйелілігіне және діни денсаулық сақтау тәжірибесін қолдануға тікелейбайланысты деген қорытынды жасайды.Автордың пікірінше, денсаулық сақтау – бұл мемлекеттік деңгейде де, салауатты өмір салтынқалыптастыру үшін жеке тұлғаның бейімділігі жағдайында барлық ықтимал өнімді компоненттердібіріктіруді қамтитын стратегиялық іс-әрекет. Осылайша, бойынша дін мен медицинаның өзарабайланысының ерекшеліктерін әрі қарай зерттеу, экзистенциалды мәселелер мен әлеуметтікмәселелердің шешімдерінің түп тамырын түсінуді тереңдету және клиникалық сатылардааурулардың алдын алуын тиімді шараларын қамтамасыз етуге мүмкіндік береді.Түйін сөздер: әлеуметтік философия, денсаулық сақтау, әлемдік діндер, салауатты өмірсалты, тұтынушылық қоғам, діни қажеттіліктер.