Көші-қонның Еуропадағы саяси, әлеуметтік, мәдени және экономикалық тұрақтылыққа әсері (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақала көші-қон процестерінің Еуропадағы саяси, әлеуметтік, мәдени және экономикалықтұрақтылыққа әсерін талдайды. ЕО иммиграциялық саясатының компоненттері қарастырылды.ЕО елдерінің заңсыз көші-қонмен байланысты саясатын жеке-жеке талдады. Мақсаттың негізгімақсаты – көші-қон үдерістерін күшейтуге және олардың елдің әлеуметтік, саяси, мәдени жәнеэкономикалық салдарларына әсерін тигізетін факторларды зерделеу; көші-қон проблемасынқұқықтық реттеу тетіктерін зерделеу. Жұмыстың теориялық негізі ретінде көші-қон саласындағыотандық және шетелдік ғалымдарды іріктеу. Әдістемелік құралдар ретінде жалпы ғылымизерттеу әдістемесі қолданылды: талдау және синтездеу әдісі, қабылдану заңдары. Мақаладабіз интеллектуалды эмиграцияны, немесе «ми ағызуды» тудырған себептерді жеке бөліпалдық. Экономикалық факторлар мұнда маңызды: қанағаттанарлықсыз жалақы, теориялықжәне қолданбалы зерттеулердің нашар материалдық-техникалық базасы, ғылыми-техникалыққызметтің шектеулі қаржыландырылуымен туындаған шетелдік әріптестердің тәжірибесіне қолжеткіліксіз және олармен байланыс. Саяси себептер көбінесе мәжбүрлі көші-қон туралы болыпжатады, бұл түрлі түрдегі босқындардың ағындарын тудырады. Эмиграцияның саяси себептерініңбірі – этникалық шиеленіскен қақтығыстар мен сыныптық, аймақтық, идеологиялық қарама-қайшылықтар немесе күштерге қарсы күреске қатысты азаматтық соғыстар. Оқудың себептерішетелде білім алу, үйде қол жетімсіздік, кәсіби біліктілік деңгейін арттыру, шетелде де, өз еліндеде, шетелде де болашақ даму перспективасында өз тілін үйрену үшін білім алуды қалайды.Түйін сөздер: көші-қон саясаты, көші-қон процестері, Еуропалық Одақ, тұрақтылық.