Мұражайдың жеке мұрағаты (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мұражайларды қалыптастыру нәтижесінде туындайтын ақиқаттар, Әзербайжандағымұражайлардағы мұрағаттық жұмыстарды дұрыс ұйымдастыру, мұражай жұмысына жәнемұражайларда қорларды құру жұмыстарына назар аударудың маңыздылығын атап көрсетеді.Мақалада әрбір дәуірдің әлеуметтік-саяси бояғышты дұрыс қабылдау тұрғысынан мұражаймен мұрағат ісінің маңыздылығы туралы мәселе көтеріледі. Сонымен қатар мұражайлармен мұрағаттардың құрылымы мен қызметі арасындағы ұқсас және әр түрлі ерекшеліктерсалыстырмалы түрде талданады. Зерттеудің негізінде қоғамның дамуын құжаттау арқылымұражай нақты объектілерден объектілерді алып тастау және оларды мұражай объектілерінеайналдырумен шектелмей, қоғам дамуының кезеңдерін және осы кезеңге қатысты кезеңдіқабылдауды қамтамасыз етеді деген қорытындыға келді. Кез келген тарихи кезеңде жәнеобъектіні зерделеуде құжаттардың жан-жақты зерттелуіне негізделген жүйелі көзқарас маңызды.Мәселен, егер зерттеу ХХ ғасырда жүргізілсе, онда осы дәуірде мұрағат ғылымының әлеуметтікнейтралды қағидасы бұзылды, өйткені кеңес дәуірінде бұл қағида коммунистік партия рухыныңпринципімен ауыстырылды.Түйін сөздер: мұражай, мұрағат, қор, коллекция, ғылыми зерттеулер.