Әбу Насыр әл-Фарабидің қоғамдық-саяси қөзқарасы (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2015)
Фарабидің қоғамдық саяси философиялық көзқарасын зерттеу қазіргі демократиялық қоғамды орнатуда өзекті мәселе болып та- былады. Фарабидің саяси мұрасын, бостандық және бақыт жайлы, адамдардың бір-біріне мейірімділігі туралы, ғылымдарды зерттеу ту- ралы ойлары, адами қоғамдағы адамгершілікті жетілдіру қазіргі таң- да да өз мәнділігін жоғалтқан жоқ. Қазіргі таңда ғұламаның саяси көшбасшы және оның қайырымды қоғам, әділеттілік пен теңдік, бей- бітшілікті сақтауға соғысты болдырмау, әділетсіз соғыстарды сынға алу өз мәнділігінен бұл күндері де айырылған жоқ. Бұл тұрғыда ғұ- лама ойшылдың саяси философиясы өскелең ұрпақты тәрбиелеуде құнды әрі маңызы зор.
Keywords: Фарабидің қоғамдық саяси философиялық көз- қарасында; этика; трактаттар; мемлекет; фәлсафа; хикмет; даналық; адамгершілік; толыққан қоғам; «қайырымды» және «қайырымсыз» ка¬ла