Халықаралық келіссөздерді зерттеудің теориялық- әдістемелік негіздері (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2015)
Халықаралық келіссөздердің ғылым және пән ретінде қалыптасыпдамуындағы теориялық-әдістемелік негіздер және халықаралықкеліссөздерді ғылымның нысаны ретінде зерттеу амал-дары аталған ғылымның негізгі бағыттарының бірі болып табылады.Мақалада әлемдік саясат теориясындағы халықаралық келіссөз-дердің алатын орны анықталды. Халықаралық келіссөздер әдісте-месінің қалыптасып дамуы бірнеше кезеңдерден тұрады. Халықаралықкеліссөздердің теоретикалық-әдістемелік негіздерін зерттеубарысында осы мәселемен айналысатын немесе айналысқан ғалымдардыңой-тұжырымдамалары маңызды болып келеді. Солардыңішіндеамерикандық, еуропалық және ресейлік ғалымдардың теоретикалық-әдістемелік амалдары халықаралық келіссөздердегі саясишынайылықты түсініп ұғынуға үлкен ықпалын тигізді. Халықаралықкеліссөздердің теоретикалық-әдістемелік негіздерінің зерттелуікеліссөздердегі концепциялық мәселелерді түсінуге мүмкіндікберді. Халықаралық келіссөздерде жалпыға ортақ теоретикалық-әдістемелік негіздердің жоқ екендігі анықталды. Халықаралықкеліссөздердің теоретикалық-әдістемелік өлшемдері көптегенмәселелерді анықтауда маңызды орын алады. Қазақстандық ғылымдахалықаралық келіссөздерді зерттеу барысында оның теоретикалық-әдістемелік негіздеріне өте аз көңіл бөлетіндігі айқындалды.
Keywords: халықаралық келіссөз; теоретикалық-әдістемелік; қызмет; әдіс; жіктелу; теория.