Жаһандану - процесс ретінде және оның жастар құндылықтарына тигізетін ықпалы (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2015)
Бұл мақала жаһандануды процесс ретінде қарастырады, сонымен қатар, жаһанудың анықтамаларын береді және жаһанданудың жастар құндылықтар жүйесіне тигізетін ықпалын зерттейді. Жаһанда- ну, жалпы, бүкіләлемдік экономикалық, саяси және мәдени біріктіру процесі ретінде анықталады. Жаһандану экономикалық және техно- логиялық процестерді стандарттау құбылысы ретінде және әртүрлі елдер мәдениеттерін біріктіру құбылысы ретінде қарастырылады. Мемлекет экономикалық тиімсіз, халық дәстүрлерін сыйлаусыз жә- не жастардың мүдделерін ескермеу арқылы демократиялық қоғам- ды қалыптастыра алмайды. Жастарды зерттеу мәселесі болашақты түсіну кілтімен байланысты. Жас буын басқа буындарға қарағанда «уақыт рухын» жақсы түсінеді және қабылдайды, ол «рухтың» жал- ғандығын және шынайылығын анықтайды және танып біледі.
Keywords: жаһандану; модернизация; құндылықтар; жастар; қоғам болашағы.