«Мәңгілік ел» философиясы - жеті қадам (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2015)
«Мәңгілік Ел» идеясы отандық ғылым жүйесінде жаңа тужырым- дар мен усыныстар жасауды қажет етуде. Ұлттық идея мен қазақ- стандық патриотизмнің жаңа үлгісі «Мәңгілік Ел» уғымын қоғамдық санада қалыптастыру үшін улттық-дүниетанымдық уғымдар жүйесін бірізділікке түсіріп, арнайы пәндік жүйе қалыптастыру қажет. Осы- ған орай, мақалада бірнеше усыныстар қарастырылған. Солардың бірі отандық жоғары оқу орындарындағы білім алушы жастарға қо- ғамдық ғылымдардың гуманитарлық саласы бойынша арнайы пәндер енгізу. Қазақ дүниетанымындағы: дәулет, байлық, игілік, жомарт, іс- керлік, сабақтастық уғымдарының әлеуметтік мәнін ашу. Осы мақ- сатта академик Ғарифолла Есімнің жеті қадамнан туратын «Мәңгілік Ел» философиясы деп аталатын авторлық жаңа бағдарламасы усыны- лып отыр. Мақалада айтылар ойдың негізгі өзектілігі де осы мәселе туралы.
Keywords: улттық идея; «Мәңгілік Ел»; дәулет; жомарттық; игілік; іскерлік; сабақтастық; «жақсы қазақ».