Енжарлық қазіргі қоғамдағы адамның құндылық бағыт ретінде (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Бұл мақалада енжарлық мəселесі адамның негізгі құндылық бағыты ретінде қарастырылады. Енжарлық адамның саясиқоғамдық өмірге қызығушылығы жоқтығы ретінде ұғынылады. Ал белсенді өмірлік позиция эзотерикамен, секталармен алмастырып қалыптасады. Мұндай құндылық бағыттың қалыптастыру себептерінiң бiрi қазiргi қоғамдағы ұстамсыз тұтынуы болып табылады. Мақалада қазiргi шетел дереккөзден талданады. Отандық жəне ресейлiк философтарының ой-толғам идеялары келтірілген, сонымен бiрге қазiргi қоғамда енжарлық мəселесін көрсететін фильмдердiң бірқатарын қарастырылған. Бұл феномен қазіргі постиндустриалды елдерді сипатталады.