Тұлғаның саяси əлеуметтенуінің кейбір психологиялық аспектілері (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақала саяси əлеметтену феноменінің психологиялық зерттеулеріне арналған. Адам белгілі бір саяси теорияның, идеяныңжақтасы болып, əрқашан саналы саясатқа келе бермейтінін тəжірибе көрсетті. Дəл осы санаға салынбаған көңіл күй, сезімдер,түрткілер саяси шешім қабылдауға жəне тұлғаның саяси мінез-құлқына үлкен əсер етеді. Саяси əлеуметтену концепциясытұлғалық ішкі психологиялық механизмдерін түпкілікті зерттеуін талап етеді. Саяси əлеуметтену процесін зерттеу үшін саяситалдау əдіснамасында кең қолданылатын психологияда əртүрлі əдістер бар. Мақалада бихевиоризм, когнитивизм, гуманистікпсихология жəне психоанализ қарастырылады. Саяси əлеуметтенудің ұсынылған модельдері құндылықтық жəне тұлғалықаспекттерге назар салмайды, сондықтан осы бағытта зерттеулерді жалғастыру қажеттілігі туындап отыр