Сөз сөйлеу дағдарысы жəне сөйлеу психобағдарламалауы (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақала заманауи тілдік кеңістіктегі өзекті мəселеге арналған, яғни сөз сөйлеу дағдарысына. Аталмыш құбылыс біздіңзаманымыздың ырымына айналуда жəне тіл этикетінің ережелері мен нормалары бұзылған уақытта пайда болатын сөйлеуанархиясында айқындалады.Сөз сөйлеу индивидтің əлеуметтенуінде тұтас тілдік кеңістікті құра отырып адамдарды біріктіреді. Тек сөз сөйлеу мəнеріндеғана адамның ішкі əлеуеті, оның мəдениет деңгейі мен креативті мүмкіндіктері ашылады.Тілдік анархия жалпы бөлек бір тұлға мен социумға жағымсыз əсер етеді. Бұл мəселемен күресуде нейро-лингвистикалықбағдарламалауға сүйенуге болады. НЛБ тұлғааралық қарым-қатынас пен өзара түсінушіліктің тиімді табыстарына жету үшін,сөз сөйлеу байланыс процесін мақсатты түрде реттейтін нақты технологияларды ұсынады. Сөзді меңгеру – ұлы шеберлік, онытанып білу керек.