Қазақ мәдениеті рухани құндылықтарының трансформациялануы: дәстүрден қазіргі күнге дейін (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Қазақ мәдениетінің құндылықтары бұқаралық мәдениеттің әсерімен бірқатар өзгерістергеұшырады. Ұлттық мәдениетті анықтайтын рухани құндылықтарды сақтау әлемде бірдейліктіңсақталуына және трансформациялануына нақты бағдарламаларды қажет етеді. Трансформациятеориясы адамның прогресс идеясына негізделген. Рухани жаңғыртудың тұжырымдамасы қазақхалқының ұлттық сана-сезімінде, әлемде түсіністік пен төзімділікті дамытуды көздейді.Мақала жаһандану жағдайындағы қазақтардың рухани құндылықтарын трансформациялаудызерттеуге арналған. Авторлар Инглхарт теорияcының тұжырымдамасына негізделгентрансформацияның негізгі бағыттарын қарастырады. Мақалада қазақ мәдениетінің руханиқұндылықтарын дамытуға экономиканы цифрландыру, ғылыми-техникалық прогресс жәнеғаламтордың әсері анықталды. Қазақстан жалпы цифрлық болашаққа көшу процесіндеайналасындағы пікірлес елдер коалициясын құрайтын елге айналуы тиіс.Түйін сөздер: рухани құндылықтар, трансформация, қазақ мәдениеті, цифрлау, ғаламтор,жаһандық әлем.