Ұлттық менталитет жүйесіндегі әлеуметтік үміт (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақалада болашақтың проекциясы болатын үміттің ұлттық менталитеттің мазмұны менерекшеліктеріне ықпалы талданады. Автор әлеуметтік үміт құбылысын болашақта мәдени-ұлттыққоғамдастықтың тіршілік ету құралы ретінде қарастырады. Зерттеу жұмысында болашақ туралыұлттық идеялардың менталитеттің қалыптасуына ықпалын талдайтын компаративистік анализбен қайта құру қолданады. Әлеуметтік үміт болашақ өмір туралы алдын-ала түсінік ретіндеқарастырылады, және ол менталды ортада көрініс тапқан жаңартылып отыратын табысты өмірліктәжірибесіне негізделеді. Жұмыста ұлттық менталитеттегі әлеуметтік үміттің темпоралды осініңқалыптасуы талданды. Болашақтағы қоғамдық қатынастардағы субъекттіліктің миграциясы ментаралуына баса назар аударылды. Мақалада болашақта дамудың үлгісі ретінде қызмет ететін«ұлттың даусы» болуының және сапасының орын алуы бұл құбылыстың өмір сүруінде маңыздырөл атқаратыны атап өтіледі. Жұмыстың нәтижесінің практикалық маңыздылығы – менталитеттіңболашағын проекциялауда маңызды іргетасы болып табылатын әлеуметтік үміт тұжырымдамасыннегіздеуде. Зерттеу жұмысының материалдарын «Онтология», «Аксиология», «Әлеуметтікүдерістерді болжау» курстарын оқытуда пайдалануға болады.Түйін сөздер: әлеуметтік үміт, ұлттық менталитет, болашақ, субъекттілік, когитация,хронотоп, фрейм, репетативтілік, мәдени-ұлттық қауымдастық