Исламның саясатануы: себеп-салдары жəне факторларды саралаудағы тəжірибе (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Бұл мақалада исламның саясаттануының жекеленген аспектілері қарастырылады. Адамзат та-рихында діннің алатын орны ерекше. Дін мəдениеттің, мемлекеттің, мораль мен халық санасыныңқалыптасуында үлкен рөл атқарады. Жаңа заманның жаһандану процестері мен модернизациялану тура-лы біржақты түсініктер діндердің бастапқы қызметіне өз əсерін тигізеді, əсіресе ислам дініне əсері зор.Осы процестердің салдарының бірі – исламның саясаттануы. Ислам саясаттануының қазіргі таңдағықоғамның тұрақтылығы, əлеумет пен мəдениеттің тұтастығына жағымсыз əсер етуінің себептерімен қосақазақстандық қоғам да осы мақалада қарастырылып сарапталады.Түйін сөздер: ислам, этникалық бірегейлік, толеранттылық, діни бірегейлік, жаһандану.