Руханилық адам əрекетінің адамгершілік жаңаруының көрінісі (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Руханилық – адами қасиет ретінде, жеке тұлғаның мінез-құлқының мəнін сипаттайды, адамды объективтіфакторлардың мəні мен экзистенциальдық қажеттілікті ұғынуға жұмылдырады. Бұнда ең бастысы тек білім жəне оныңалуан түрлерін іздеп табу ғана емес, адамның ішкі жəне сыртқы жан дүниесінің мəн-мағынасын ұғынудың саналытəсілдеріне қол жеткізу, ақиқат, игілік, сұлулық, бостандық, адамгершілік сияқты жоғары құндылықтарды меңгеру. Өзруханилығын қалыптастыра отырып, адам дəл осы мұраттарға жетеді жəне оларды өзінің өмір жолында іске асырады.Түйін сөздер: руханилық, руханилықтың өнегелік маңызы, құндылықтар, рухани-адамгершілік тəрбие.