Қазақстанның ішкі жəне сыртқы көші-қон мəселелер (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Соңғы жиырма жылдан астам уақыт ішінде бүкіл посткеңестік кеңістікте көптеген процестер болып жатыр. Соның ішінде аса маңыздылыққа ие көші-қон процесі. Көші-қон қазақстандық даму үдерістерімен бірге, олар бірқатар айтарлықтай проблемаларды тудырады. Мəселен, заңсыз көшіқон, зияткер кадрлардан айырылу, көшіп-қонушылардың ел аумағына теңгерімсіз орналасуы, жергілікті еңбек нарығындағы бəсекелестік – бұның бəрі қоғамдық тұрақтылық пен мемлекеттік қауіпсіздікке қатер төндіреді. Қабылданған шараларға, белгілі бір оң жағдайлар орын алғанына қарамастан реттелетін көші-қон үдерістерінде бірқатар алаңдауға тұрарлық мəселелер бар. Осы мəселелерге талдау көші-қон үдерісіне байланысты алаңдатушылықты реттеуге мүмкіндік берді. Түйін сөздер: көші-қон, ішкі көші-қон, сыртқы көші-қон, оралмандар, көшіп-қонушылар, репатриантар, заңсыз көші-қон, еңбек көші-қоны.