Саясаттанудың қалыптасуындағы кейбір аспектілер (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Жас ұрпақтардың дамуында жоғары білімнің, оның гуманитаризациясының, әсіресе елдегіқоғамдық сананың модернизациялануын өткізуіне орай рөлі артуда. Қоғамдық ғылымдарарасында жоғары кәсіби мамандар мен жауапты азаматтарды даярлаудағы саясаттанудыңмәні жоғары. Әлем қауымдастығында саяси ғылымдар саласындағы оқу-зерттеу жұмысыныңбелсендірілгенін куәландыратын құбылыстар байқалады. Дегенмен аз зерттелген аспектілер дебар. Саясаттанудың басқа ғылымдар арасынан бөлінуін, оқу пәні ретінде оқытудың басталуы менорны сияқты мәселелерді белгілеу орынды. Мақала авторлары тарапынан саны аз анықталғанорыс және ағылшын тілінде қазақстандық, ресей және басқа шетел ғалымдарына назарқойылып дереккөздерге компаративистік анализ жасалынған. Онда саясаттанудың қалыптасуымен дамуындағы Американың біріншілік мәліметтері басым. Саясаттанудың қалыптасуындаМ.В. Ломоносов атындағы Мәскеу мемлекеттік университетінің рөлі, оның негізін қалаушыМ.В. Ломоносов және басқа да ресей зерттеушілері туралы мәліметтер аз. Бұл мақала белгілідәрежеде жарияланымдар базасындағы бос орынды толтырады.Түйін сөздер: саясаттану, білім, тәрбие, ЮНЕСКО, М.В. Ломоносов атындағы Мәскеумемлекеттік университеті.