Әлемнің жалпы ғылыми көрінісінің тарихи қалыптасуындағы тұтастықтың әлеуметтік-мәдени логикасы (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Мақалада əлемдік біртұтастықтың əлеуметтік мəдени үлгісі жасақталған. Сонымен қатар біртұтастықтың гуманистік талаптары шеңберінде əлемнің физикалық, биологиялық жəне əлеуметтік тарихи бейнесінің пəндік негіздемелері анықталған.Кеңістік, уақыт жəне «кеңістік-уақыт» факторларының басым бола бастауына байланысты ойлаудың циклдік қозғалысы ретінде əлем бейнесінің жалпы ғылыми дамуының интегралды қисыны қайта жасақтаудан өтуде. Адамзаттың рухани дамуындағы тілдің жетекші рөлі негізделеді.