Бір халық – алуан тағдыр: Қазақстан мәдени бірегейлік жолында (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Бұл мақалада масштабты жаһандану үдерістері қозғалысында келе жатқан әлемдегі өз орнын және өзін анықтап отырған заманауи Қазақстанның тәжірибесі талданады. Ұлттық бірегейлікті сақ тап қалу мен оған жан бітіру жолында жасалып жатқан әрекеттер көптеген посткоммунистік елдер дің, соның ішінде, Қазақстанның да осы мәселеге алаңдаушылығын байқатады. Посткеңестік біре гейліктен таза этникалық бірегейлікке, одан әріде – этностан да жоғары тұрған бірегейлікке, яғни өзін қазақстандық деп тану деңгейіне көтерілу мәселесі қатты толғандырады. Осы мақаланың орталық тақырыбы заманауи Қазақстанның мәдени өзін-өзі анықтау мәселесі не, ұлттың тарихи дамуының объективті нәтижесі ретіндегі және де қазақтардың өздері өзіне жасан ды түрде қойып алған кедергілерді аттап өту арқылы бірегейлігін табуға арналған. Түйін сөздер: Қазақстан, мәдениет, бірегейлік, жаһандану, тарих, оралман.