Қазақстан мен Германияның екіжақты ынтымақтастық тұрғысындағы жоғары білім интернационализацияcы (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Мақала Қазақстан мен Германия арасындағы ынтымақтастық мәселелері тақырыбындаөрбиді. Ежелгіден орын алған тарихи байланыстарымыз, неміс қоғамдастығының белсендіжұмысы, екіжақты тәжірибе алмасу ұмтылыстары екі елдің қарым-қатынасында өзекті мәнге ие.Германия қазіргі таңдағы бәсекеге қабілетті мамандарды дайындайтын жетекші елдердің бірі.Қазақстандық білім беру саясатының реформалауда мұндай әлемдік үрдістер мен стандарттарөте маңызды. Осыған байланысты, зерттеудің негізгі мақсаты Германияны өрнек ала отырып,Қазақстан Республикасындағы жоғары білімді интернационаландыру процесінің дамуынсипаттау. Жоғарыда көрсетілген мақсатқа назар аудара отырып, мынандай ғылыми-зерттеуміндеттерін анықтадық:– екі жақты ынтымақтастық үшін Қазақстан мен Германияны мысалға ала отырып, жоғарыбілікті, бәсекеге қабілетті мамандарды қалыптастырудағы жоғары білімді интернационалдандырурөлін көрсету;– Қазақстан мен Германиядағы жоғары білімді интернационаландыру заңдары менпринциптерін анықтау;– интернационалдандыруды қазіргі заманғы білім беру саласының басты тренді ретіндезерттеу;– «интернационаландыру» тұжырымдамалық идеясын толықтыру;– жоғары білімді интернационалдандыру мақсатында жаңа мүмкіндіктер анықтау.Зерттеудің теориялық және әдістемелік құралдары шетелдік және отандық құжаттарнегізінде орындалды. Зерттеу тақырыбы білім беруді дамыту бағдарламаларымен, ҚР ПрезидентіЖолдауымен тікелей байланысты. Зерттеудің тәжірибелік маңыздылығы да зор. Нәтижелерінуниверситеттердегі білім беру жүйесін дамытуда, түрлі елдермен халықаралық ынтымақтастыққұруда, оқу-әдістемелік құралдар дайындауда да қолдана аламыз. Бұл қорытындылар жоғарыбілімді интернационаландыру жұмыстарында, сондай-ақ білім беру саясатын жаңғыртуда үлесінқосады.Түйін сөздер: білім беру интернационализациясы, халықаралық ынтымақтастық, әлемдікбілім беру кеңістігі, интеграция, жаһандану.